Before & After: A London Town Garden Inspired by the Hempel Hotel

When I saw this before and after, I immediately recognized the inspiration source – even before I read about it.  The Hempel Hotel is one of those hidden London places that all the neighbors know.  It is perfectly placed in an area with lots of tourists on foot.  It’s little breaks in the walls give glimpses that get enough street traffic to peak everyone’s curiosity.  Honestly, I don’t know anyone who lived in that neighborhood who didn’t take some stolen peaks at the cool garden behind the wall.

(Maybe you remember a while back, I wrote about how the Hempel was my favorite hotel garden you can click through to remind yourself of the inspiration source).

before and after garden inspired by hempel hotel katerhine edmonds

So with the Hempel as inspiration, Designer Katherine Edmonds created this strikingly stylish residential garden.

before and after garden inspired by hempel hotel katerhine edmonds landscape makeover

before and after garden inspired by hempel hotel katerhine edmonds

before and after garden inspired by hempel hotel katerhine edmonds

before and after garden inspired by hempel hotel katerhine edmonds

before and after garden inspired by hempel hotel katerhine edmonds

Can you see the obvious translation with the square cut lawn and the white gravel? The pleached Limes?  And I am really enjoying the designers twists like the cardoon.  I am a little obsessed with those and think they might have to be added to my 2011 garden.  What about you, what do you like about the design interpretation?

A little note about the gallery : Please accept my apologies for the lame way that you cannot click through the gallery from image to image.  It has been a thorn in my side for a while and knowing that it bugs some of you too, has moved it to the top of my ‘to fix’ list.  I think I have found the solution, but trying to modify my blog template is not so simple…patience….I will let you know when it is fixed. Thanks for the feedback.

 

Spread the love
  •  
  •  
  • 10
  •  
    10
    Shares

Get My Free Newsletter

Connect with Nature.

Get Inspired.

Make Change.

Laugh.

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Join the 10-day Garden Design Challenge

container garden collage by rochelle greayer

Let's get your garden in shape so you can enjoy peaceful & nourishing time in your own piece of the great outdoors.

Sign up below to get started:

rochelle greayer

Hi, I'm Rochelle and for 18 years I have worked as a landscape designer, author/writer, and design teacher. I've designed residential and hospitality (for hotels, restaurants, and spas) gardens across the USA and in the UK, Europe and the Middle East. After many years of teaching garden design topics in person, I launched the PITH + VIGOR Boot Camp series in early 2018. Through my blog, social media, and online courses (Garden Design Bootcamp and Planting Design Boot Camp) I aim to help homeowners learn how to confidently design and create home gardens that reflect their own personal and unique style.

3 Comments

  1. Jenn on January 20, 2011 at 3:57 pm

    “A little note about the gallery : Please accept my apologies for the lame way that you cannot click through the gallery from image to image. It has been a thorn in my side for a while and knowing that it bugs some of you too, has moved it to the top of my ‘to fix’ list. I think I have found the solution, but trying to modify my blog template is not so simple…patience….I will let you know when it is fixed. Thanks for the feedback.”

    Good to know.

    And here I am again, a thorn in your side.
    The work you are looking for is ‘pique’, sounds just like ‘peak’ or ‘peek’
    http://dictionary.reference.com/browse/pique

    With the best of intentions (hello, road to hell!)

    Jenn

  2. louise on January 22, 2011 at 4:49 pm

    The current designer has much more sense about spatial clarity and scale. I think the long gravel bed adjacent to the wall could have been served by becoming a bocce court, don’t you?
    And the white gravel seems out of place- better to use materials that respond to the site or region more sympathetically, but the transition is interesting.

Leave a Comment





This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.